Johtajana viidakossa

Kuvittelen, että olen viidakossa. Meitä on joukko ihmisiä, mutta en näe muita tässä tiheässä kasvustossa. Minulla on kompassi ja tehtäväni on johtaa joukkoni läpi viidakon. Mitä teen? Kerään ensin kaikki ihmiset lähelleni kutsuen heidät. Muut kuulevat missä olen ja kerääntyvät ympärilleni. Varmistan, että kaikki ovat paikalla. Lähdemme yhteistuumin johdollani liikkeelle.

Tässä ympäristössä en kuitenkaan pysty näkemään kauas eteeni, on pakko luottaa kompassiin. Ympäriltä kuuluu ääniä, jotka joko houkuttelevat tai pelottavat. Joukosta on liian helppo eksyä.

Viidakkoveitsellä raivaan tietä ja liikumme yhdessä eteenpäin.  Minä jatkan puhumista, sillä viidakko on niin tiheä, että omassa joukossani kaikki eivät pysty näkemään minua, mutta pystyvät toivottavasti seuraamaan ääntäni. Välillä hiljenen kuuntelemaan. Kuuntelen erilaisia viidakon ääniä ja varmistan, että joukkoni on koossa ja yhdessä.

Viidakko on täynnä jännittäviä ääniä ja piileviä vaaroja. Kuuntelen tarkasti mitä kuuluu ja koetan ymmärtää mitä ympärillä tapahtuu ja huomaan lintujen varoitushuutoja. Suunnan pitäminen ja vaarojen välttäminen vaatii minulta ja meiltä herkkää korvaa, tunteiden käsittelyä ja päättäväistä johdonmukaisuutta.

Johtajana johdan organisaationi läpi markkinaviidakon. Minulta vaaditaan hyviä kommunikointitaitoja. Ei riitä, että tiedän mihin haluan suunnata vaan minun pitää pystyä esittämään ajatuksesi niin selkeästi, että muut ymmärtävät mitä tarkoitan ja minne organisaationi tulisi yhdessä joukkona olla menossa. Minun tulee varmistaa, että joukkoni jokainen yksilö myös haluaa ja kykenee pysymään seurassamme mukana sekä kommunikoimaan omat havaintonsa.

Kuuntelen ympäröivää maailmaa ja joukkuettani, puhun selkeästi ja kuuluvasti. Haluan tulla seuratuksi siten, että kukin tekee sen omasta halustaan osallistuen onnistumiseemme.

Käytössäni on useita kommunikointivälineitä ja -kanavia, mutta henkilökohtaisten taitojeni varsinkaan kommunikointikyvykkyyteni tärkeys ei todellakaan tule vähentymään, päinvastoin halu sekä tarve ymmärtää ja tulla ymmärretyksi korostuu vaikuttavassa johtajuudessani yhä enemmän. Erilaisissa viidakoissa.

20.2.2024 NSC Norilo-tiimi / Liselotte, Anne, Jaakko ja Teemu